8 Aralık 2017 Cuma

Stor Perde Nerelerde Kullanılır Ve Uygulaması Nasıldır?

Stor Perde Nerelerde Kullanılır Ve Uygulaması Nasıldır?

Son zamanlarda sıkça tercih edilen stor perde türleri diğer perdelerden farklı olarak özel bir kumaşla hazırlanan ve bir mekanizma sayesinde üstte bulunan alüminyum boruya sarılı kumaşın aşağı yukarı yönde hareketlerle kullanılmasını sağlayan bir perde türüdür. Kumaşın gergin durması amacıyla alt kısmında bir lama profili bulunur. Verilen ölçüye göre hazırlanan bu perdelerin eni kumaş çeşitlerine göre de farklılık göstermekle birlikte genelde 200 cm, 240 cm ve ya 300 cm olabilir. Pek çok sayıda desen, renk ve doku çeşitliliğine sahiptir. Perdede kullanılacak kumaşlar isteğe göre farklı şekillerde kesilebilir. En sık kullanılan kumaş çeşitleri ise keten, polyester, pamuk ve şantuktur.
Nerelerde Kullanılır?
Üretiminde kullanılan farklı kumaş türlerine göre kullanım alanları değişiklik gösterir. Koton ve polyester tarzı kumaşlar her alanda kullanım olanağı sağlarken black-out olarak da adlandırılan karartma kumaşlar genellikle iş yerlerinde, toplantı salonlarında ve ya evlerin yatak odalarında tercih edilir. Karartma kumaşların asıl özelliği arkasının PVC kaplı olması ve ışığa karşı geçirgenliğinin sıfır olmasıdır. İyi bir kalite sınıfından seçilmesi gereken karartma kumaşları öyle seçildiği takdirde güneşten etkilenmezler.
Uygulaması Nasıldır?
Tavana, duvara ya da istenilen bir doğrama üzerine montajı yapılabilen stor perde mutlaka özenle takılmalıdır. Montajının uygulanacağı zemin önemlidir. Alçıpan ve eğimli camlarda montajı uygulanırken özellikle dikkat edilmelidir.
Özellikleri Nelerdir?
Kullanılan kumaşların ham kumaş olmaması yönüyle diğer perdelerden ayrılan stor perde kumaşı sertleştirici ve kırılganlığı önleyici bir takım özel işlemlerden geçer. Uygulanan bu işlemin asıl amacı perdenin sarıldığı mekanizma borusunda kumaşın sağa sola kaymasını önlemektir. Yapılan işlem sayesinde kumaşın kenarlarındaki kırılmalar ve sökülmeler en aza indirilir. Temizliği ve bakımı kolay olan bu perdeler; çay, kahve, kalem gibi lekelenmelere maruz kalmadığı sürece kolay kolay kirlenmez. Nemli bir bezle temizliği yapılabileceği gibi düşük güçte çalışan süpürgeyle de tozlarını almak mümkündür. Kullanılan kumaş türündeki pamuk miktarına bağlı olarak mutfak deterjanı yardımıyla hafif lekeleri temizlemek kolaydır. Perdenin sökülmesi halinde düz bir alana serilerek yıkama işlemi yapılabilir. Ancak yıkama işlemi sadece polyester ve güneş geçiren kumaşlar için mümkündür. Keten, pamuklu ve karartma kumaşlar yıkayarak temizleme işlemi için elverişli değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder